כוסמת

באנגלית: buckwheat

כוסמת נאה, שאינה מבושלת, היא עמילנית וכמעט לחלוטין חסרת טעם או ריח. בנוסף על כך היא זולה, נובטת מהר ובקלות, ולכן היא מככבת במתכונים רבים.

גרעיני כוסמת

כוסמת נאה - ירקרקה

ההבדל בין כוסמת נאה (משמאל) לקלויה - בצבע חום

כוסמת שלימה עם קליפתה
טובה לזריעה בגינה


איור של צמח הכוסמת על חלקיו השונים


איך מנביטים כוסמת

  • חשוב לרכוש את הסוג הלבן-ירקרק ולא הסוג החום. הסוג החום עבר בישול מקדים ולכן אינו חי ולא ינבט. בחנויות הטבע מוכרים כוסמת אורגנית שהיא כמעט תמיד נאה ובזול. כדאי לנסות להשיג בתפזורת. המחיר הסיטונאי לכוסמת בינואר 2009 הוא בסה"כ 7 שקל לקילו לא כולל מע"מ יתכן ומשתלם לרכוש שק של 25 קילו.
  • כמו בכל הנבטה אחרת - יש שלב השרייה ושלב הנבטה - בצנצנת עם מסננת או חתיכת חיתול במקום המכסה או כל כלי אחר עם פונקציה דומה (כמו קנקן מיץ עם מכסה עם חריצים ששומרים על הקרח וקטנים מספיק לגרעיני כוסמת או בקבוק קנקל עם חתיכה של גאזה וגומיה). ניתן גם להשרות בקערה אחת, ולהעביר למסננת.
  • שלב ההשרייה - רק 10 עד 20 דקות! הכוסמת סופחת מים מהר מאד!
  • שלב ההנבטה - חשוב מאד שתחתית המיכל או המסננת תאפשר למים לצאת - לכן משתמשים בצנצנת הפוכה - או במסננת. אחרת תהיה תסיסה עם ריח לא נעים. שימו לב למשתמשים במסננת - מכיוון שהכוסמת גם מאבדת את הנוזלים מהר כמו שהיא סופחת - מומלץ לכסות מסננת פתוחה עם צלחת או כל דבר אטום אחר (כמו שקית ניילון).
  • תלוי בחום החדר, הכוסמת תוציא זנב קטן תוך כמה שעות עד יומיים!
  • להכניס למקרר בשלב זה - נשמר עד שבוע. לא ניתן להנביט יותר מזנב קטן מכיוון שהזרעים ללא קליפה.

כוסמת מונבשת

כוסמת מונבשת היא כוסמת מונבטת שמיובשת לאחר מכן. יש לה טעם ניטרלי ומרקם שדומה לשקדי מרק.
פשוט לשים את הנבטים על רשת או מגשים בשמש - היא מתייבשת מהר - ואז לשמור בצנצנות - זה נשמר זמן רב. אפשר לשלב אותה במרק, בסלט, וזהו חומר גלם מצוין למתכונים רבים כמו קלתית של פיצה או עוגה, פלאפל ועוד.