שי ד.

"super size me" – הגירסה הטבעונאית

בסרט הדוקומנטרי super size me הבמאי מורגן ספרלוק תיעד איך הבריאות שלו הידרדרה והוא עלה במשקל בעקבות הוספת פאסט פוד קונוונציונאלי לתפריט שלו (הוא אכל רק במקדונלד'ס). אני ניסיתי את הגירסה ההפוכה, ובדקתי על עצמי מה קורה למי שמוסיף לתפריט שלו פאסט פוד טבעונאי, מגדיל את מנות האוכל הנא. התוצאות עלו על כל הציפיות.

אהלן, קוראים לי שי. אני בן 33, גר בתל אביב עםחברה שלי, ופעיל לשינוי חברתי, בנושאים חברתיים רבים שמטרידים אותי. ואני הבן אדםהכי מפונק בענייני אוכל שאני מכיר. אני אוכל רק מה שממש טעים לי. כל החיים הזנחתיאת הבריאות שלי, לא נגעתי בפירות וירקות, חיתי על ג'אנק פוד ולא היה לי כוח לעשות פעילותגופנית. נחשפתי להרבה מידע על תזונה נכונה, אבל היישום של המידע נראה בעיני כמומאמץ קשה מידי: קישרתי בראש בין אוכל בריא לאוכל מגעיל.

לפני שנתיים, בגיל 31, שקלתי130 קילו. שמעתי על שייקים וגלידות שעשויים מפירות, והחלטתי לנסות. היה לי ממשטעים, אז הכנתי מהם יותר ויותר, ביחד עם החברה שלי והשותפים שלי. התחלנו להיפגש עםעוד חברים ל"מסיבות חיות" של אוכל גורמה בריאותי – "פאסט פוד"איכותי: גלידות, שייקים, פיצות, המבורגרים, ברד, שוקו, עוגות, כדורי שוקולד, גבינות– מדברים בריאים: פירות, ירקות, אגוזים, זרעים וכו'. הופתעתי לגלות באיזו קלותאפשר להכין לבד, בקלות ובמהירות, מגוון עצום של מעדנים בריאים וטעימים יותר ממהשמציעים לנו בדרך כלל - אוכל אמיתי, במקום חיקויים מלאכותיים גרועים: מיץ ענביםמענבים אמיתיים ומיץ תפוחים מתפוחים אמיתיים - במקום חיקויים זולים מכימיקליםשצריך להיות כימאי כדי לזהות אותם; סוכר אמיתי מפירות – במקום סוכר מזוקק במעבדהוסירופים מלאכותיים; חלב מאוכל אמיתי שמתאים לבני אדם – אגוזים – במקום מזון עגלים;לחם חי מדגנים מונבטים – ולא שאריות של החלק הבלתי אכיל של חיטה מרוססת מתה (תעשייתהמזון מעדיפה לייצר ולמכור לנו מוצרים שהם לא ממש אכילים, שאין בהם ערכים תזונתיים,למשל קמח לבן, סוכר לבן ואורז לבן, כי אז אין סכנה שחיות וחיידקים יאכלו אותם, והםנשמרים הרבה זמן במחסנים, וזה גם גורם לנו לקנות יותר אוכל... לכן, האוכל המעובדהוא טוב לתעשיית המזון אבל רע לנו).

שמתי לב, שככל שאני מכניסלתפריט שלי יותר דברים טעימים, יש לי פחות חשק לג'אנק פוד המלאכותי ויותר חשקלאוכל שבריא לי, אני מרגיש יותר טוב וגם מוריד במשקל; התחלתי להרגיש פחות עייף,יותר עירני וחי. היתה לי המון אנרגיה וצורך להוציא אותה, אז התחלתי להגיע למקומותברגל ובאופניים במקום באוטובוס, להשתמש במדרגות במקום במעליות, וכשישבנו בערב עלהספה בסלון ודיברנו או ראינו סרט - תוך כדי זה הרמתי משקולות יד.

עם הזמן אכלתי יותר ויותרממתקים וחטיפים טבעונאים, חיים, ובתוך ארבעה חודשים, כשבערך 50% מהאוכל שלי היהטבעונאי, כלומר טבעוני ולא מעובד ומחומם ( אכלתי 100% טבעוני), הורדתי בערך 50קילו מיותרים (!): שקלתי 80 קילו (למרות שהוספתי כמה וכמה קילוגרמים של שרירים) -והתקבלתי כסטודנט במכון וינגייט לספורט ולרפואה, בדגש על פיתוח גוף. היום אנימדריך מוסמך לכושר גופני ובריאות, ואוכל 90% טבעונאי. בתקופות של אימונים אני אוכל רקטבעונאי. אני צורך כמה שיותר עלים, בשייקים וגלידות.

באותה תקופה שידרו בטלויזיה אתהתוכנית "לרדת בגדול". ריחמתי על המשתתפים, שעברו עינויים פיזייםונפשיים, והתנזרו מאוכל שאהבו לאכול. היה ברור שאחרי התוכנית רובם לא יוכלו להתמידבעינויים האלה, ויעלו בחזרה במשקל ואפילו יותר, כמו 98% מהאנשים שמורידים במשקל.אני הורדתי יותר משקל מהם ויותר מהר - וללא שום השקעת מאמץ, זמן או כסף. לא פגעתיבאיכות החיים שלי ולא התנזרתי משום דבר שאהבתי – להיפך, גיליתי עולם שלם של ממתקיםוחטיפים ומעדנים טעימים. לכן הסיכוי גדול יותר שאני אתמיד בתזונה הבריאה.


אני מופתע שוב ושוב ממידת הבורות והדעות הקדומות בקרב ספורטאים ומומחים לבריאות, רפואה ותזונה, בנוגע לתזונה בריאה, תזונת ספורט והרזיה. רובם המוחלט מתייחסים לתזונה והרזיה באופן מיושן ופשטני. למשל ההתיחסות להרזיה כמאזן בין קלוריות יוצאות ונכנסות, בלי לקחת בחשבון את איכות הקלוריות: צריך לקחת בחשבון, שצריכה של יותר קלוריות, ממזון איכותי גם אם הוא מכיל הרבה שומן, כמו למשל שמן קוקוס, מזרימה לגוף רכיבים תזונתיים חשובים ומועילה להרזיה; צריך להתיחס לכך שכשמכניסים לגוף פחות קלוריות הגוף מפחית את קצב חילוף החומרים ואוגר שומן; וצריך להתיחס לכך שמזון חומצי (בעיקר מזון מעובד מן החי) גורם לגוף לייצר תאי שומן כדי לאגור בהם את החומצות; ועוד. נראה שהמידע החשוב הרב שהתגלה ונאסף בעשרות השנים האחרונות על ידי חוקרים ברמה הכי גבוהה, כמו ד"ר קולין קמפבל וד"ר דין אורניש, בנוגע למניעת מחלות, עדיין לא חלחל למערכת הבריאות. מניעת המחלות פשוט לא נמצאת על סדר היום הציבורי של מערכת הבריאות, כנראה עקב ההתערבות הפעילה מאוד מצד תעשיות המזון והתרופות. רוב הרופאים והתזונאים בדרך כלל עסוקים מכדי לבדוק בעצמם ולהתעדכן במידע, ורוב המידע שמגיע אליהם הוא מצד חברות מסחריות אינטרסנטיות. אבל המידע נגיש, ובקלות, למי שבאמת רוצה לדעת. ומה שיותר חשוב – דרכים ליישם את המידע, לאכול אוכל אמיתי של בני אדם, איכותי, טעים מגוון, בריא, מרזה ומונע מחלות – נגישה למי שרוצה, באתרים כמו אתר זה (אתר tzuna.org - אני משתמש בו הרבה), ובמקומות אחרים.

אם אתה חושב ש"גדול עליך" לשנות את התזונה שלך – אל תשנה את התזונה. תעשה מה שאני עשיתי: תאכל מה שאתה אוכל, ופשוט תוסיף לתזונה שלך מאכלים שטעימים לך – ושעשויים מאוכל אמיתי. ואם אתה רוצה לבחור רק דבר אחד, את הדבר הכי חשוב, טעים, פשוט, משפיע ובריא – אני ממליץ לך לבחור להוסיף לתפריט שלך שייקים ירוקים, וכמה שיותר מהם: זרוק לבלנדר כמה חתיכות של פירות שאתה אוהב, מים, קרח, והכי חשוב - כמה שיותר עלים (בהתחלה קצת ובהדרגה יתחשק לך להוסיף יותר), ובתוך דקה של הכנה קיבלת פצצת אנרגיה טעימה במיוחד, עשירה בחלבונים, סידן, ברזל, ויטמינים, אנזימים וסיבים תזונתיים. העלים הם האוכל הכי מזין ועשיר שיש, וגם הכי זול - כי העלים הכי איכותיים הם אלה שאפשר ללקט בחינם (גם בתוך הערים), כי הם עברו הכי פחות התערבות מלאכותית, כמו הכלאות וריסוסים. ממש כדאי לך ללמוד על צמחי מאכל ומרפא שאפשר ללקט (באופן עצמאי, מספרים ואינטרנט, או בעזרת אחרים, כמו טיולי הלקטות של אופק שמפורסמים באתר הזה).

אשמח לעזור ולדבר, ולשתף פעולה בהפצת המידע הזה, אפשר לפנות אליי: טל'  077-5615932   shay.meshanim@gmail.com   www.meshanim.com

(הדברים מנוסחים בלשון מטעמי נוחות, אבל מיועדים לשני המינים)