הרשמה ומידע חיוני registration & essential info

הטיולים שלנו הם חוויה שמאפשרת מפגש וחיבּוּר.
בּוּר = חזרה אל הבּר. חַי = בחירה בחיים.  חי + בּוּר = חיבור.
הטיול והליקוט הם רקע למפגש של ממש עם עצמינו ו(א)נשים אחרים כחלק שווה ובלתי נפרד מהטבע.

איך מצטרפים לטיול?

  1. קוראים את הדף הזה עד תום (לווידוי מוכנות לחוויה ומניעת הפתעות מיותרות)
  2. שולחים אלינו בקשה להרשם (לחצו על הקישור)
  3. באם יש מקום בטיול, אנו נשלח אליכם הזמנה לחיבור לטיול.
  4. מחזירים אלינו את החיבור לטיול בזמן וכך יובטח מקומכם.

לְמה לצפות?

כל מה שאנו צריכים נמצא כאן עכשיו. אין טוב, אין רע, יש.
על מנת לאפשר לכם חווית-אמת אנו מבקשים לשחרר כל ציפיה (עם זאת מומלץ להביא ציפה - ראו ציוד בהמשך). במילים אחרות: צפו לגרוע ביותר ואז הלב פתוח למה שיש. לדוגמא: אם את מפחדת שלא יהיה מספיק אוכל בטיול, נא לצפות פשוט לצוּם.
לקטים מנוסים יותר תומכים במנוסים פחות ולקטים חדשים באים עם ראש טרי שמגלה דברים שלעיתים הלקט המשומש לא רואה.
המפגש והחיבור מאפשרים לחזור ולבחור בדרך האמון בחיים. האמון הוא הערוץ לאהבה ולמתמידים צפויים שיפורים ניכרים בכל תחומי החיים: בהוויה נוכחת יותר, בהרגשה הגופנית והנפשית, בשבירת דפוסי התנהגות, היפטרות מהתמכרויות, ביחסים עם המזון, ביחסי הקרבה עם אנשים ושאר החיות, הצומח והדומם.
עד כה לא הלכנו יותר מ-12 ק"מ ביום ובד"כ הרבה פחות מזה, אבל היו מוכנים לכך - במיוחד אם אתם או ילדכם לא רגילים ללכת.
אנשים שהשתתפו במספר טיולים, שמים לב שכל טיול יחודי בפני עצמו. המרכיבים משתנים כל הזמן - העונות ומזג האוויר, האזור והמסלול שלא נקבע מראש. גילינו שגם כאשר נטייל באותו אזור, באותה עונה, אך עם הרכב אנשים אחר, נקבל טיול שונה מאד.
תמונות, תפריטים, ורשמים של לקטים מטיולים קודמים

להתכונן ולהתכוונן לטיול

חשוב שתבואו מוכנים ומאומנים פיזית ורגשית לטיול. לטיול בקבוצה חסרונות רבים כאשר היתרון המרכזי הוא השבט והיחד. בדומה לתזמורת, בה כל נגן מתאמן בבית לפני החזרה המשותפת, אנו מבקשים רצינות ונכונות מצדכם לקראת הטיול. אנו מכוונים לחוויה זורמת והרמונית. הטיולים תמיד קצרים מדי עם אנשים שבאים מרחוק ומשקיעים ולכן אנא בואו מוכנים כדי שנוכל לנגן ולשחק ביחד ולא להתעכב בגלל שהציוד שקניתם רק אתמול ולא נוח ולא מתאים.

החוויה היא בהחלט קפיצה למים אולם עדיף לעדן ולדרג את המעבר כמה שיותר. להלן כמה תרגילים והצעות. אנא עברו עליהם וראו מה מאתגר אתכם והתכוננו כבר כמה שבועות מראש. כשיגיע הטיול יהיה לכם קל יותר מהתרגול כי תהיו בסביבה ומציאות תומכת.

  • קצב הלב: לעצור ולראות אם אפשר לכמה דקות להקשיב לרעשים של הטבע. גם אם אתם בעיר, אפשר לשים לב לרשרוש של העצים, ציפורים, רעמים... את כל התרגילים הבאים לבצע בקצב הזה. זהו הקצב בו אפשר להתבונן ולהבחין בדברים ולהיות נוכחים באופן מלא למחשבות ולרגשות שלנו.
  • ציוד מתאים ונוח: השיגו את מעט הציוד והלבוש הדרושים - והתרגלו אליהם. השתמשו בהם וראו  איך הכי מתאים להשתמש בהם, להחליף אם צריך וכו'. לדוגמא: הגיע החורף והחלטתם להשיג שק שינה חם יותר. בדקו אותו כבר בבית, לכו לישון רק איתו במרפסת או בחוץ בלילה קריר - כך תראו אם שק השינה שהשגתם באמת עובד. לא אמור להיות לכם קר\חם מדי בטיול!
  • להתחיל ללקט: כשיש פנאי. בעצמכם או בחברותא. לקרוא את הדף עקרונות ליקוט ולצאת מהבית לסביבה פתוחה הקרובה ביותר למקום מגוריכם (גם בעיר) וראו אלו עצים צמחים שיחים אתם פוגשים בדרך.
  • שפה חיה: שימו לב למילים והשתמשו בשפה ככלי לשינוי. איזה מילים מוטות לתפיסה שמפרידה את האדם מהטבע? לדוגמא הביטוי "עשבים שוטים" או שימוש בשמות של חיות כגנאי.
  • לישון בחוץ: לילה אחד או כמה לילות, לבד או עם חברים, תחת הכוכבים או תחת יריעה אם יורד גשם (ראו לינה באוויר הפתוח בחיי היומיום‏‏‏).
  • ערים בחושך: להזמין כמה חברים הביתה לאחר החשיכה, וליזום הפסקת חשמל. לנתק את כל המכשירים לכבות את כל האורות והנרות. השארו ערים. ראו גם הצטנפותא בחברותא‏.
  • פירות ועלים: העדיפו, על ידי הגדלת חלקם בתפריט, להזין את עצמכם מחלק העלה והפרי של צמחים. רובינו התרגלנו לאכול בעיקר זרעים, גם דרך מוצרים מן החי שניזון בעיקר מזרעים. הווה אומר להוריד משמעותית את כמות הפחממות המורכבות (לחם, אורז, פסטה..) ואת כמות המוצרים מן החי (בשר, חלב, ביצים) בתזונה שלכם. במקום זה נקבל את הקלוריות שלנו מפחממות פשוטות מפירות עסיסיים ומרכיבים תזונתיים אחרים חיוניים מעלים, ירקות, ואצות ומעט זרעים ואגוזים.
  • סופ"ש מונו-נא: במשך סופ"ש אחד, בחרו להזין את עצמכם ממזון נא, ואכלו כל דבר שלם ולחוד ולאט (ללעוס טוב, להשרות\להנביט זרעים ואגוזים). המציאות בטבע מכתיבה אופן אכילה שכזה והטיולים הם רטריט נא מהסוג הכי משובח שיש. המזון "המוגש" הוא אורגני, מקומי, וטרי ביותר. באורח חיים כזה, הגוף שלנו יכול סוף סוף לרפא את עצמו ולכן כדאי לעבור את הניקוי הראשוני בבית ולא בטיול.
  • סם החיים: להוריד קפה, סיגריות, אלכוהול, וכל סם ממכר אחר.. הם לא קיימים בטבע (חוץ מקצת אלכוהול בפירות הבשלים עד רקובים). חשוב להיות מסוגלים להשתחרר מהרגלים אלו למשך הטיול לפחות ללא תופעות שליליות כמו עצבנות ולחץ.
  • מסך מסיח: בדומה לקפה ולסיגריות, כבו לכמה ימים (או לתמיד..) את הטלוויזיה, המחשב, הכלאפון, הנגן, וכל מסך אחר שמסיח אתכם.
  • צרכים ויציאות: אנחנו לא משאירים כלום בשטח (leave no trace) כולל נייר טואלט. כמו במזרח תרגלו כריעה על האסלה ולא ישיבה (זה גם בריא יותר וגם נוח יותר בבתי שימוש ציבוריים או פרטיים) - נסו להתגבר על חרדת-הקקי ולשטוף במים ידנית (כמו רוב האנשים בעולם), אפשר גם לנגב עם עלים, קליפות עץ ובדרך הרישמית בטיול: אבנים בגודל מתאים שעושות יופי של עבודה. בשביל סבון וריח טוב בידיים ניתן פשוט לשפשף עלי הדרים בין הידיים והאצבעות.
  • לצמרת: מצאו עץ שמדבר אליכם שתופס את מיקודכם - וטפסו עליו - ראו כמה רחוק אתם יכולים להגיע מבלי לאבד את הבטחון ומבלי לשבור כלום (בעץ או בגוף).
  • קראו ספר מרשימת הספרים המומלצים.
  • קבלת הגוף: התפשטו מול הראי. התבוננו בעצמכם ובגוף שלכם ושימו לב לשיפוטים. הטיולים הם סביבה אוהדת ומעודדת ל"תלבושת הטבעית" שלנו בכל עת.
  • טרמפותרפיה: בחרו שאלה שיש לכם ליקום או נושא שאתם מרגישים אבודים בו או צריכים בהירות לגביו. צאו למסע ספונטני ללא יעד בטרמפים. תקשרו עם האנשים בצמתים וברכבים - שאלו אותם את השאלה, פתחו את הנושא. תנו לטרמפים להוביל אתכם למקומות יפים, ללבבות של אנשים. זוהי דרך נפלאה לחיות את ההווה, להפתח ליקום, וללקט ממה שיש.

מי אחראי?

את\ה ולא אף אחד\ת אחר\ת. כל משתתף\ת לוקח\ת 100% אחריות על עצמה\ו ועל ילדיו\ה. אנחנו מאפשרים את הטיול ומעונינים לתת לכם חוויה חיובית אולם אין כאן שום התחייבות מצידנו. זהו טיול מכוון באווירה לא רשמית "בין חברים". הליכה ולינה בשטח, שחייה, כנות ושקיפות, וכן, גם ליקוט מזון ומים מהטבע.. כל אלו כרוכים בסיכונים טבעיים ועלול להיגרם למשתתפים נזק, לרבות פגיעה רגשית, נזקי גוף, פציעה ואף מוות. מי שבוחר\ת להצטרף מודע\ת לכל הסיכונים הכרוכים בטיול, ובוחר\ת להצטרף על אף הסיכונים.
מי שמעוניין\ת ב"ביטוח", דואג\ת לבטח את עצמו\ה באופן עצמאי בכיסויים המתאימים. ומי שמעוניין בציוד עזרה ראשונה זמין, מביא את הציוד איתו.
מלבד כלאפון נייד אחד (שכבוי במהלך הטיול ומיועד לשיחות יוצאות במקרה חירום), ובטיולי חורף צפויי גשם יש גם את היריעה "לַקוֹטָה", אין בטיול שום ציוד ציבורי.

כמה זה עולה?

אנו מאפשרים את הטיולים מכל הלב וללא חשבון ולכן לא יכולים לתת תג לדבר שאין לו מחיר. ברוח החוויה, אנו מציעים את הטיולים בתשורה מלאה ומאמינים שנקבל את כל מה שאנו צריכים.
על מנת להמריץ ולתמוך בטיולים ובמארגנים לרווחה כלכלית, אתם מתבקשים גם אתם, לתת מכל הלב, ובאופן יחסי להוצאות האחרות שלכם. באופן זה, החוויה פתוחה גם לאנשים שבוחרים באורח חיים פשוט וצנוע יותר.
כקו מנחה אנו מבקשים שסכום התשורה יהיה גבוה יותר מההוצאות שלכם על מוצרים ושירותים שגורמים לפגיעה בטבע שבפנים ובחוץ כמו כלאפון, דלק, טיסות, מחשב או חשמל. כל עוד אנחנו ממריצים את המוצרים והשירותים האלו יותר מאשר מוצרים ושירותים מעודדי-טבע וחיים זה בזבוז זמן ללכת להפגנות או לקוות שהמציאות תשתנה והטבע יעבור ממגמת קריסה למגמת שיקום וצמיחה.
בנוסף (ולא במקום), ובמיוחד אם אין לכם הוצאות כמעט, אתם מוזמנים לתת למארגנים בדרכים אחרות, בעבודה, או כל תחום שאתם מוכשרים בו.
לבוחרים להגיע בתחבורה ציבורית יש גם את עלות הכרטיסים.

מה כדאי להביא

נא להביא כמה שְפָּחות!
  • אוכל לדרך: נא להביא רק פירות וירקות טריים ומספיק על מנת להזין אתכם ברווחה עד נקודת המפגש, בה נגמור את השאריות ונצא למסע מלאים.
  • כובע: כובע רחב שוליים ולא כבד שיצל על הפנים ומלוא הצוואר לפחות. בעונה הקרירה אפשר כובע חמים בנוסף או במקום.
  • חולצה ומכנסיים: שרוולים ארוכים, צווארון צר, ועד הברך לפחות, שמצלים על הגוף ומונעים שריפה ושריטות. בעונה החמה כדאי חולצה דקה בצבע בהיר. בעונה הקרה כדאי חולצה תרמית, וגם שכבה נוספת ומעיל, תלוי בתחזית.
  • סנדלי הליכה נוחים שמתאימים גם להליכה במים. נעליים נוטות להיות כבדות מדי ומסורבלות לחליצה ונעילה. אם אתם מורגלים ליחפנות בטבע או כפכפים אתם מוזמנים.
  • תיק גב נוח לסחוב את מעט הדברים שמביאים. כדאי שיהיה גדול מספיק בשביל להכיל את כל הציוד בתוכו ולהגן עליו.
  • מזרון שטח קל (לילדים אפשר לחתוך את המזרון לגודל מתאים). אפשר גם להביא יריעה דקה שתשמור על המזרון מתחתיו, וגם תשמש ככיסוי אם יורד גשם.
  • ציפה זוגית דקה מכותנה. הציפה נעימה יותר מבדים סינטטים ומאפשרת לסגור מעל הראש מבלי להחנק אם יתושים מפריעים, למרות שגם הם חלק מהחוויה. הציפה גם מחזיקה את השמיכה או השק שינה הפתוח שבפנים במקום.
  • שק שינה או שמיכה קומפקטית בהתאם לעונה: אין שק שינה שמתאים לכל העונות ואין שום סיבה לסבול מחום או מקור. לפעמים בקיץ מספיקה הציפה אבל רק אם אינכם רגישים לקור. בקיץ שק"ש קליל, בסתיו ובאביב שק"ש עבה יותר (0-2 מעלות) ובחורף שק"ש שמותאם למתחת 0 מעלות.
  • מיכל מים מלא: לפחות 3 ליטר בחורף ו-4 ליטר בעונת הקיץ לאדם מבוגר. ועוד מים לדרך לנקודת המפגש כך שנתחיל את הטיול מלאים. לכל ילד בקבוק של 1.5 ליטר לפחות. גם אם נראה לכם שאתם לא צריכים כל כך הרבה - תביאו לפחות את הכמות הנדרשת על מנת לסייע לאלה שצריכים לשתות יותר.
  • שקית בד גדולה: אפשר שקית קניות עם רצועות או לתפור נרתיק עם רצועת-כתף (‏תמונה‏), או יריעת בד קטנה שאפשר לקשור כשק.
  • שקית בד קטנה: אחת לפחות בשביל צנוברים, חרובים, או כל דבר אחר שרוצים לשמור.
  • קערה ו\או כלי אטום: קערה קלה לליקוט, לסלט, וניפוי זרעים. כלי אטום מפלסטיק לליקוט דברים דביקים ורכים (כמו ענבים או תאנים או תותי עץ) ולהשריית זרעים (סרפד, חרדל..).
  • מפת כבישים קומפקטית: שימושי לטרמפים, במיוחד לדרך הביתה. (בד"כ יש כבר מפת שטח אצל המנחה)
  • סכין או אולר. הסכינים המשוננות ללא שפיץ עם ידית הפלסטיק עושות עבודה מצוינות בלי לעשות חור בכיס או בתיק. אם מעוניינים בגילוף אז כדאי סכין מושחזת מתקפלת.
  • עפרון ונייר: לכתיבת רשמים הגיגים ,שירים.
  • כלי נגינה: פשוט וקליל (שלא ילחיץ אתכם אם יהרס).
  • מזומן: מספיק לנסיעות, לקניית פירות בדרכים, ולתמיכה בתשורה בטיולים במארגנים (אפשר גם בצ'ק).
  • ציוד עזרה ראשונה: בסיסי לשימוש אישי (תלוי לגמרי בכם - המארגנים לא מביאים ציוד שכזה לשימוש הכלל).
  • בעונת הסברסים: מלקחיים קלים ופינצטה יעזרו אך לא חיוניים.

מה לא להביא

בבקשה לעבור ולבצע את תרגילי הכנה כך שתוכלו להשאיר את הדברים האלה בבית בכיף ובהנאה ולא כגזרה ומתוך משמעת עצמית:
  • כלי רכב: אם אינכם מורגלים בנסיעה בטרמפים והגעה בזמן, נקודת המפגש נקבעת בתאום עם לו"ז של תחבורה ציבורית נוחה ובטוחה. השחרור מאשליית השליטה הטוטאלית מתחיל כבר בדרך לטיול. השאירו את הרכב בבית בבקשה. למגיעים ממקומות רחוקים, נא לא להגיע בטיסה שפוגעת בחיים יותר מלהגיע ברכב. בחרו לבוא על פני הארץ.
  • מסכים ומכשירי חשמל: ישנו כלאפון נייד אחד כבוי המיועד לשיחות יוצאות בלבד במקרי חירום. אתם מתבקשים להשאיר את הכלאפון וכל מכשיר אחר (נגן, מצלמה, פנס..) בבית. בדומה לכל התמכרות אחרת, כשהחומר נמצא קרוב, גם אם לא משתמשים בו, הוא מסיח את דעתינו.
    אנא אל תפגעו באווירה המיוחדת של הטיול עם מכשירים אלו. ראו איך לחיות בכיף ללא נייד‏.
  • תכשירי הגיינה מלאכותיים: שמפו, סבון, משחת שיניים, קרם הגנה, דוחי יתושים, שמנים אתריים (בריכוז לא טבעי), ובשמים. בטיולים אנחנו בהגיינה טבעית, משטיפה במים חיים, מתזונא נקייה, מאוויר פתוח. כמו כן ישנם אנשים בטיולים שרגישים לזה ואנו מעוניינים להריח ולהסניף אתכם כפי שאתם ללא תיווך והסתרה. למדו לקבל בחדווה את הריחות הטבעיים שלכם.
  • נייר טואלט או כל מוצר חד פעמי אחר שהופך לאשפה. תיאלצו לסחוב איתכם את אלו לאחר השימוש. אנחנו דואגים להשאיר אחרינו שטח נקי. אבנים יש בשפע לניגוב ללא נגיעה בקקי. פנו למארגנים בתחילת הטיול והם ישמחו להסביר ולהדגים...
  • סמים: מוצרי טבק ושאר ממריצים למיניהם (גנדג'ה, קפה, אלכוהול). אין להם מקום בחוויה הזו. נא להיות מסוגלים להשתחרר לחלוטין ובקלות מאלה לפחות למשך הטיול.
  • אוכל מעבר לצידה לדרך ולנקודת המפגש, כפי שצוין לעיל.
  • ספרים ועיתונים: מבקשים שתהיו נוכחים איתנו או עם עצמכם וללא הסחות.
  • יחסי תלות: מלבד ילדים יונקים, לטיול ראשון אנחנו מבקשים לבוא בעצמכם, ורק מהטיול השני והלאה לבוא ביחד עם ילדים\הורים\בנות או בני-זוג וחיות מחמד. אנו רוצים לאפשר חוויה של חופש מדפוסי תקשורת ותפקידים ופניות מלאה לתהליך שלכם. חיות מחמד מצטרפות אלינו רק אם כמו שאר החיות בקבוצה, הן מוכנות לבוא לטיול שכזה, מאומנות ללקט את מלוא התפריט ולהשתלב בטבע מבלי להרחיק ברעשנות כל חיה שלווה שמתקרבת.

ילדים בטיול

הטיולים הם קודם כל מקום מתאים לילדים וילדים שמוכנים לחוויה פשוט פורחים בה. הצורה של הטיול מאפשרת ומועדדת הוויה ילדית יותר גם אצל המבוגרים ובאופן טבעי נוצרים יחסים עמוקים בין הילדים למבוגרים אחרים, במיוחד בטיול בו אין ילדים אחרים. ישנם מספר ילדים ותיקים שהיו בטיולים רבים וכהורים אנו מרגישים שהנסיון הזה הוא אחת החוויות החיוניות ביותר שאנחנו מעניקים להם.
  • אם את מניקה, חשוב מאד להיות מסוגלת להניק חופשי במהלך היום גם תוך כדי הליכה. ילדים שעוד צריכים מנשא לפחות חלק מהיום - חובה שיורגלו למנשא שנוח להם ולהורה. נוח להליכה, וגם נוח לשלוף ולהכניס את הילד\ה ממנו בקלילות ובמהירות וברצף.
  • הכינו את הילדים ואת עצמכם מראש. חשוב שהילדים יבואו מרצון ו\או שההורה במקום שיכול לאפשר ולהכיל קושי גם אם מובע בקולניות על ידי הילדים. אם תצאו לטיולים מקדימים וילדכם יחוו בעצמם את החופש ואת תשומת הלב ויתרגלו ללכת ולאכול מה שיש ולא מה "שבא לי", בד"כ להם יהיה קל הרבה יותר ממשתתפים חדשים בוגרים.
  • כדאי לבוא בתחילה כל פעם עם ילד\ה אחד\ת ורק אחרי זה עם שניים או יותר.
  • אם אתם הורה יחיד - את הילד סוחבים מקדימה או מאחורה ואת התיק סוחבים בצד השני. ארזו באופן שיקל עליכם לפזר את החפצים שלכם בין תרמלים של משתתפים אחרים. אנשים אוהבים לעזור ואתם נותנים להם מתנה. לא להתבייש לבקש עזרה. אתן לא הראשונות - היו בטיול מספר אמהות שנשאו את ילדיהן במשך רוב הטיול, כולל הטיולים הארוכים של שבוע ושבועיים.
  • כדאי לתת גם לילדים לסחוב משהו - ישנם תיקי הגב שמיועדים לבקבוק שתייה יחיד למשל.
(* על אף האפליות המובנות במסורת השפה - הכתוב מיועד לכלל המינים)

מומלץ להמשיך לזבש"ך: זה-שנשאל בשכיחות
[information in english is a little out of date - we hope to get to it soon.]

in hebrew we have one word for choosing life, rewilding and connection: all three: חיבּוּר khibur.
our hiking trips are an experience which allows deep encounters and therefore opportunities for khibur.
the hiking and gathering are background to really meeting ourselves and other beings as an equal and inseparable part of nature.
we call ourselves "lah-kah-tim meh-tai-lim" or wander gatherers.

how to join a trip

  1. read this page in its entirety (verifying your readiness for the journey and avoiding unnecessary surprises).
  2. sign up here (follow the link)
  3. if there's space, we will send you an invitation to connect to the trip.
  4. complete and return your words of connection in time and we will hold your spot.

what to expect

everything we need is here and now already. there's no good, no bad, there is.
it is unadvisable to have any expectations (in life in general)... but if you're having some.. either expect the best without attachment or expect the worst and then everything that turns out will be "good".
more experienced participants are happy to assist the less experienced - and the new gatherers come with a fresh mind that sees things that a "used" mind doesn't.
the trips allow us the choice to trust in life - trust is the channel of love and persistent participants often experience significant improvements in every field of life: being more present with life, in their physical and emotional well being, in breaking addictions and pattern behavior, in their relationship with food, in the way they deal with hardship and pain and fear, in their intimate relationships...
another way to look at it is to simply expect to fast the entire trip (which isn't a bad idea and makes a good prep-exercise for these trips) and then anything that will be found is a positive surprise.
we walk up to 12 kilometers a day - usually a lot less - but be prepared for it - especially if you or your kids are not used to walking.
people who participated in several trips notice that each one is unique and stands by itself. the ingredients constantly change - the season and weather change, we start each time in a different place and the route is not decided in advance. even when we think we know a place from last year.. drought, cows, boars, fires can change these places unrecognizably.
and of course, each participant is a very unique creature which creates an even more unique tribal social organism.
photos, menus, and impressions from past trips can be read here. (but again, do no expect anything as each wandering is different and unique).

prepare & rehearse beforehand

imagine an orchestra: each musician practices at home before coming to the general rehearsal. if a musician comes unprepared the whole orchestra will have to wait for him until he practices his fingerings and gets familiar with his tunes. the main advantage of wandering in a group is the ability to play together - please come prepared, especially if this is one of your first times.
the following are several exercises you can do in order to make "your jump into the water" less of a shock and more joyful. it is recommended you start practice well in advance. go easy on yourself and have fun with it. when the day of wandering comes it will be easier than practicing because you will be in a much more supportive environment (it is much easier to eat fruits and leaves and seeds when that is all that there is and that is what everybody else is doing - but it is preferable to do so out of joy and not out of force).
    • have someone translate and read to you all the different pages in the on this site, especially the ‏princpiles
    • get used to and accept the positive in the words: uncivilized, weeds, wander, wild, animal, radical.
    • the pace of the heart. every once in a while stop what you are doing or thinking, and notice the sounds of nature around you. even if you are in an urban environment you can still listen to the trees, the birds, or thunders. notice your pace adjusting and do all of the exercises mentioned here in this pace. in this pace we can notice and observe details such as small pine nuts on the ground. in this pace we can be fully present with our thoughts and feelings.
    • notice your fears and notice how you are controlling your environment in order to avoid feeling what's behind those fears. anger is a feeling usually expressed as a desperate attempt at control. be less controlling of your environment and then identify the feeling at the root of it. connect the feeling with a true need - a need for safety, a need for comfort, a need for love - just notice this.
    • sleep outdoors (see sleeping outdoor everyday) for one night or several nights under the stars or a simply a tarp if it rains. you can invite over some friends. be in the now and be present with your thoughts and feelings - do not judge yourself - just notice and let it pass. share what's going on with you with your friends.
    • invite some friends over - unplug all electronics and turn out all lights - spend some time aware in the dark. notice what happens. learn to appreciate this special quality. you can also do this as a snuggle party.
    • significantly reduce the amount of complex carbohydrates in your diet (bread, rice, pasta, potatoes - all grain and starches) and the amount of foods of animal origin (meat, milk, eggs) in your diet. wait a second... if you take something out you'll feel like something is missing.. so let's rephrase: shift your diet slowly to a menu that is based mostly on simple carbohydrates from juicy fruits and other nutrients from green leaves, vegetables, seeds, and nuts. if you feel low on energy - eat more fruit. if you feel hungry after a meal - eat more fruit..
    • for one weekend at least eat only raw foods. plenty of whole fresh fruits and big salads based on leaves (wild and domesticated). wild wanderings is "unintentionally" the best raw food retreat there is - most if not all of the food that is "served" is organic, local, ripe, as fresh as it gets, raw, and wild! this kind of nutrition finally allows our body to cleanse itself - but this better happen at home, before the wandering. it depends on the amount of toxins in your body - cleansing symptoms are best experienced at home - it could be headaches, weakness, rashes, nausea, diarrhea, loss of appetite... this is why it is advised to do at least one basic cleanse before the hike - a gradual cleanse by following a balanced and simple raw food diet, or for a more extreme and fast cleanse - there are those who choose juice-fasting or water-fasting.
    • absolutely get off your dependency and addiction to coffee, cigarettes, alcohol, and any other substance - these do not exist in nature (except a little alcohol in overripe fruit..) and it is important to be able to pass the period of the hike without mental and physical stresses as a result.
    • eat slowly, chew very well, let the chewed up food fall down the throat "by itself". notice when you are hungry and when you are full. eat only when truly hungry.
    • emptying your bowels and bladder: we leave no trace which includes toilet paper. get used to squatting rather than sitting - this is also healthier and more convenient in public restrooms. get over your fecal-phobia and like most of the world, use water and your left hand. experiment also with leaves and bark and the official wild wandering method - nice rocks (pebbles are best). for soap or to simply get rid of any odor on your fingers - rub a citrus leaf between your hands.
    • find a tree that speaks to you - and climb it - see how far you can climb without losing confidence and without breaking anything (branches or bones).
    • buy nuts only in their shell - open them meditatively one by one, soak them in water, and eat as a snack when hungry.
    • read a book from the recommended reading.
    • stand naked in front of the mirror, accept your body and where it is right now, learn to love your body as it is - naturally bare.
    • if you are interested in a more didactic way of learning - join an "expert" on a guided wild plant gathering tour or course.

who's responsible?

each participants takes 100% full responsibility for themselves and for their children
. the organizers facilitate the experience and are interested in you having a positive experience but there are no promises on their part. these hikes are intentionally designed as unofficial hikes among friends in a friendly atmosphere. walking and sleeping outdoors, swimming, honesty and transparency, and yes, also foraging food and water from nature.. all these involve natural risks and participants might get hurt - including physical injuries and even death. people who choose to join are aware of these risks, they take these risks upon themselves, despite the risks. this means that participants who are interested in insurance independently seek such coverage.
this means that whoever is interested in first-aid equipment, brings it with them.
except one mobile phone (which is left off, and is for outgoing calls on emergencies) there is no equipment that is brought by the organizers for public use.

how much does it cost?

at the end of each wild wandering - each participant contributes as much as s/he feels right in their heart. we believe that if each person will contribute as much as s/he can, we will receive everything we need. in this spirit we accept from you whatever you can contribute. your attendance is more important than your donation and is part of your contribution.
participants who choose to contribute with money are giving a positive energy boost to the organizers, who invest countless of hours in making this experience possible. it also helps in covering office and other expenses, for past and future wanderings.
if you choose to hitchhike, you have the cost of gas-sharing (which is optional around here.. this will change as gas prices go up) otherwise there is the cost of public transportation.
that is all.

what do i bring? what do i leave at home?

bring as little as possible.
we repeat - as little as possible!.
(in principle one can bring nothing, participants so far have yet to try this but are well aware of the possibility)
food
    • it is recommended, especially for beginners to bring enough fresh fruits and vegetables only to support you on your way from home to the meeting point. you can also bring a whole 2L bottle of green smoothie (blended fruits and leafy greens) - this is a great energetic and nutritional flooding technology that will support you until you pace yourself to a balanced foraging tempo. this way you will start the wandering on a full yet not heavy stomach. at the meeting point if you have anything left you can share it with the rest of us. please do not take any food with you otherwise as this will be in our way of finding the real food we seek.
parents who come with children that do not nurse - if you feel ready and strong yourself but that your child isn't - you will need to practice with the child before hand. children tend to express their resistance more vocally - but if start preparing with them, spending most of the time outdoors, eating what there is rather than "what they feel like", and experience this kind of freedom and joy.. children usually have easier time adjusting then adults.
what to wear
    • a wide a hat as possible that will shade the entire head and even the body (sombreros are ideal!). you can also wrap a light scarf around your face to prevent burning.
    • a long sleeved yet light shirt - keeps us from burning.
    • comfortable hiking sandals (walking barefoot when possible is recommended).
    • pants that are knee-length at least - keeps us from burning.
    • in the colder season: long warm pants, long warm shirt, warm hat, rain jacket.
    • a comfortable backpack to carry the little that we bring.
recommended equipment
    • light camping foam mattress (for kids you can cut to size)
    • light blanket cover (tzipa in hebrew) - you can also sew a double sheet folded in half to get a similar result. this helps cover our heads without suffocating if mosquito buzz is too bothersome, though they are also part of the experience. the blanket cover also holds the blanket or sleeping bag above us so it doesn't fall to the sides. it also feels better on the body as it is made from cotton.
    • 3 (4 in summer) liters of water (depending on season) per person, plus 1.5 liter per kid. BPA free containers recommended.
    • cloth shopping bag, or even better sew a bag that can be held on the shoulder - ‏example in photo
    • small cloth bags for gathering dry food (such as pine nuts, carobs) - you can make these yourself in 20 minutes without a machine. (with a string at the top for tying..)
    • a waterproof container (such as a plastic ice-cream or yogurt container) for sticky and soft foods (e.g. grapes, figs), for soaking seeds (nettles, mustard), and also as a salad bowl.
    • a compact road map is useful for hitchhiking (no need for a topographical map).
    • a pocket or field knife - a rounded serrated kitchen knife also works and doesn't puncture a hole in anything.
    • pencil and paper to write notes.
    • optional: a simple and compact and light musical instrument (one you don't stress on if it gets damaged) - harmonica, recorder.
    • basic first aid kit for personal use (this is up to you - the organizers do not bring a first aid kit for general use).
in the hot season:
    • if you're used to it, you can generally do fine with a blanket cover only - it really depends on you (try camping out before the wandering and see for yourself). be sure if in doubt - and get an extra thicker sheet or light blanket or light sleeping bag. this is mostly for late night till morning.
    • in prickly pear season it's helpful to bring light tongs and tweezers. these greatly increase the amount of prickly pears you can pick and eat and then remove the thorns..
in the colder season:
    • if rain is expected and the hike happens in an area without caves, organizers will usually bring a big tribal tarp and ropes to create a dry area for all of us.
    • a warm sleeping bag or warm yet light blanket. if forecast foresees frost, bring a sleeping bag that goes down to minus 7 celsius at least.
kids:
    • children that still need to be carried part of the day require a good sling or carrier for walking but also one that is easy to take them in and out from effortlessly.
    • if you are a single parent, you carry the kid on one side and the backpack on the other. do not be too shy to ask for help (in one of the circles or in person) from participants without children. people love helping others and you are giving them a gift when you let them carry something for you.
    • give kids who walk already something to carry as well. at minimum you have simple backpacks that can carry one 1.5L bottle.
do not bring
    • cars: meeting points are coordinated with public transport schedules that is comfortable and safe. you can also come hitchhiking or a combination of both. leave your cars at home, please.
    • mobile phones: organizers bring one mobile phone that is always turned off and is intentioned for emergency outgoing calls only. mobile phones are worst than cigarettes and even if you have it deep in your backpack and manage to not even check messages during the whole trip - it will take a mental space in your head and this space will be wasted which means you will get less out of the experience. bringing a mobile phone, using it or not using it, creates a disturbance in the frequency we are trying to tune ourselves to. you can see this as an invitation to free yourself for a short period of time from this dangerous technology - this will affect you (and therefore the entire group organism) emotionally throughout the wandering.
    • any other electronics: camera (there is one camera and selected photos appear on the website at the end of our journey), flashlight, media players... all these disrupt the quality of the experience.
    • shampoo, soap, toothpaste, etc. for a short period of time, take a break from these and see what the space you made invites instead. the water that we bathe in and drink are more clean and alive than any tap water. our clean nutrition also keeps are body very pure, inside out. we leave absolutely no trace behind us - which includes the chemicals and potent, concentrated and denatured herbs found in "hygienic products".
    • perfumes and other fragrant cosmetics, or lotions and potions with concentrated man-made scents (even herbal) - there are people which are sensitive to these. besides - we want to be able to smell and inhale the natural you and we invite you to make peace with your natural body odors.
    • toilet paper or any other disposable products that turns into garbage. you will have to carry those with you after use. we do not leave anything behind us. there are plenty of smooth rocks and they work great for wiping. go to one of the organizers or assistants at the beginning of the wandering and they will be happy to explain and demonstrate...
    • tobacco products and other stimulants (marijuana, coffee, alcohol). besides the fact that it will disturb our experience - we invite you to take a break from these chemicals. our addictions tend to support each other and breaking our patterns with a reality in which we subsist on the purest foods with plenty of human support usually helps us deal better with our addictions (however please take care of your addiction before the journey begins).
    • dogs and other pets.
    • food. as stated above.